agia_filotheh

Ζήσε μια διαφορετική ανεπανάληπτη ξεχωριστή εμπειρία
φοιτητικής ζωής στην Θεσσαλονίκη!

tower_5

Ξενάγηση στη Θεσσαλονίκη

Θεσσαλονίκη.... Μια γρήγορη ξενάγηση στην πόλη μας!

Η “συμπρωτεύουσα” ή αλλιώς “η νύμφη του Θερμαϊκού ” όπως την αποκαλούν για την ομορφιά της…
Ένας νομός ορόσημο. Σταυροδρόμι των Βαλκανίων, νευραλγικό λιμάνι του Βορρά, πύλη προς την Ανατολή …
Με πολλά θρησκευτικά προσκυνήματα και αρχαιολογικά ευρήματα…
Με αμμουδερές παραλίες, σημαντικούς υδροβιότοπους, παραλίμνιους παραδοσιακούς οικισμούς, υπερσύγχρονα κτίρια και γραφικές γειτονιές…
Μια πόλη με τα ίχνη όλων των εποχών και των πολιτισμών που πέρασαν και τη σφράγισαν ανεξίτηλα…

Ιεροί ναοί

Ο πολιούχος άγιος. Μια βασιλική του 5ου αιώνα με εξαίρετα και μοναδικά στον κόσμο ψηφιδωτά. Είναι χτισμένη στο μέρος που μαρτύρησε και θάφτηκε ο άγιος και για πολλά χρόνια έρεε άφθονο μύρο από τον τάφο του γι’ αυτό κι ονομάστηκε μυροβλύτης. Από πολύ παλιά συρρέει πλήθος πιστών όλο το χρόνο και ιδιαίτερα στη γιορτή του στις 26 Οκτωβρίου, ημέρα και απελευθέρωσης της πόλης. Σήμερα στο κάτω μέρος του ναού υπάρχει η κρύπτη της φυλακής του που λειτουργεί ως μουσείο.

Το τελευταίο παλαιοχριστιανικό μνημείο της πόλης, χτισμένη τον 7ο αιώνα από τον Λέοντα Γ’ Ίσαυρο. Το μωσαϊκό του τρούλου της παριστά  σε ένα μοναδικό στη χώρα μας ψηφιδωτό την Ανάληψη του Χριστού.

Μια μεγάλη βασιλική του 5ου μ.Χ. αι. με εκπληκτικά ψηφιδωτά. Σύμφωνα με την παράδοση, εκεί δημιουργήθηκε μια εικόνα, χωρίς τη μεσολάβηση ανθρώπινου χεριού.

Βρίσκεται στην Άνω Πόλη και χρονολογείται από τον 5ο αι. Διαθέτει ένα σημαντικό ψηφιδωτό που παριστάνει το όραμα του προφήτη Ιεζεκιήλ.

Μνημεία

Το σήμα κατατεθέν της πόλης. Χτίστηκε μετά την άλωση της πόλης από τους Οθωμανούς το 1430 και αποτελούσε μέρος της οχύρωσης της πόλης. Ο πύργος είναι κυκλικός , ύψους 37 μέτρων και έλαβε το προσωνύμιο “Πύργος του Αίματος” επειδή χρησιμοποιούνταν ως φυλάκιο για τη φρουρά και φυλακή για τους γενίτσαρους. Σήμερα λειτουργεί ως εκθεσιακός χώρος χριστιανικής τέχνης 11ου-18ου αι. και προσφέρει μαγευτική θέα όλου του Θερμαϊκού κόλπου.

Τμήμα από την αψίδα θριάμβου του Γαλερίου στη νίκη του κατά των Περσών, το 303 μ.Χ. Βρίσκεται στον πιο πολυσύχναστο δρόμο της πόλης και αποτελεί βασικό σημείο συνάντησης όλου του φοιτητόκοσμου!

Ένα ακόμα από τα κτίσματα της εποχής του Γαλερίου, χαρακτηριστικό για το κυκλικό της σχήμα. Ο Θεοδόσιος ο Μέγας το μετέτρεψε σε εκκλησία των Ασωμάτων. Τα μωσαϊκά και οι τοιχογραφίες είναι δημιούργημα εκείνων των χρόνων. Το 1591 έγινε τζαμί και στο τέλος της τουρκοκρατίας ονομάστηκε ναός του Αγίου Γεωργίου. Σήμερα χρησιμοποιείται ως τόπος λατρείας και ως εκθεσιακός χώρος.

Βρίσκεται στην Άνω Πόλη και προσφέρει στους επισκέπτες μια υπέροχη θέα. Είναι γνωστή για το μοναδικό στον κόσμο Οικουμενικό Ίδρυμα Πατερικών Μελετών που λειτουργεί εκεί.

Χρονολογείται τον 4ο αιώνα. Στο κτηριακό συγκρότημα περιλαμβάνονται το βυζαντινό φρούριο και οι παλιές φυλακές. Βρίσκεται στην Άνω Πόλη και τα γραφικά σοκάκια της αποτελούν ιδανική επιλογή κοντινής απόδρασης από την καθημερινότητα.

Μουσεία

Εγκαινιάστηκε το 1962 και καταγράφει την ιστορία ολόκληρης της Μακεδονίας. Τα εκθέματα, τα οποία φιλοξενεί, προέρχονται από τις ανασκαφές, που έχουν πραγματοποιηθεί στην πόλη της Θεσσαλονίκης και στην ευρύτερη περιοχή. Εκτίθενται ευρήματα από τους Βασιλικούς Τάφους της Βεργίνας, από το νεκροταφείο της Σίνδου, αντικείμενα της Νεολιθικής, Κλασικής, Ελληνιστικής και Ρωμαϊκής εποχής, ενώ παρουσιάζεται και  προϊστορική συλλογή.

Δημιουργήθηκε το 1994. Οι εκθέσεις του περιλαμβάνουν αναπαραστάσεις πρωτοχριστιανικών ναών και κατοικιών, πτέρυγες με βυζαντινή θεματική αλλά και σύγχρονα θρησκευτικά εκθέματα.

Συστάθηκε το 1999 και στεγάζεται στο Προξενείο του Μακεδονικού αγώνα που αποτελούσε και κατοικία του προξένου Κορομηλά.

Σκοπός του Ιδρύματος είναι αφενός η διατήρηση και διάδοση της μνήμης των αγώνων του Ελληνισμού για την απελευθέρωση της Μακεδονίας και αφετέρου η επιστημονική μελέτη της νεότερης και σύγχρονης ιστορίας της Μακεδονίας.

Εκτίθενται κειμήλια, προσωπικά αντικείμενα και φωτογραφικά αρχεία σχετικά με το Μακεδονικό Αγώνα.

Πανεπιστήμια

O πνεύμονας ζωής της Θεσσαλονίκης είναι τα πανεπιστήμιά της. Με δύο ΑΕΙ κι ένα ΤΕΙ, η πόλη φιλοξενεί χιλιάδες φοιτητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό που παίζουν καταλυτικό ρόλο στην ανάπτυξη της τοπικής αλλά και της ευρύτερης κοινωνίας, τόσο στον τομέα της επιστήμης όσο και στην κοινωνική, οικονομική και στην πνευματική της ζωή.

Ιδρύθηκε το 1925 και βρίσκεται χωροταξικά στην καρδιά της πόλης της Θεσσαλονίκης, με ένα συγκρότημα από υπέροχα νεοκλασικά και μοντέρνα κτίρια σε μία μεγάλη δεντρόφυτη περιοχή. Αποτελείται από πολλές σχολές και τμήματα και διοργανώνει πλήθος εκδηλώσεων σε επιστημονικό και κοινωνικό επίπεδο. Σε αυτά περιλαμβάνεται η πραγματοποίηση κάθε χρόνο με εξαιρετική επιτυχία της Φοιτητικής Εβδομάδας με πολλαπλές εκδηλώσεις (μουσικές, θεατρικές, εικαστικές, αθλητικές και επιστημονικές) οι οποίες και απευθύνονται σε όλη την πόλη. Επίσης, το Γραφείο Διασύνδεσης του πανεπιστημίου έχει καθιερώσει και εφαρμόζει συστηματικές συνεργασίες με μεγάλο αριθμό παραγωγικών φορέων και επιχειρήσεων της πόλης, ώστε να συμβάλουν οι απόφοιτοί στις αναπτυξιακές ανάγκες της πόλης και της περιοχής γενικότερα.

Ιδρύθηκε το 1948. Αποτελείται από δέκα προπτυχιακά τμήματα έμφαση στις οικονομικές, διοικητικές και κοινωνικο-πολιτικές επιστήμες ενώ προσφέρει και τη δυνατότητα μεταπτυχιακών και διδακτορικών σπουδών.

Τριάντα χρόνων έγινε το 2000 και η τεχνολογική εκπαίδευση στη Θεσσαλονίκη. Απαρτίζεται από πέντε σχολές που αριθμούν σήμερα 23 Τμήματα. Οι εγκαταστάσεις βρίσκονται στην είσοδο της Σίνδου και η πρόσβαση πραγματοποιείται με τη συχνή γραμμή του ΟΑΣΘ. 

Μετακίνηση

Οι αστικές συγκοινωνίες εξυπηρετούνται από το άριστα οργανωμένο δίκτυο του ΟΑΣΘ. Επίσης ο ποδηλατόδρομος καλύπτει μια απόσταση 15 km ενώ μέχρι το 2023 αναμένεται να ολοκληρωθούν οι εργασίες του μετρό.
Η Θεσσαλονίκη αποτελεί τον πιο σημαντικό σιδηροδρομικό κόμβο της χώρας, καθώς συνδέει την Ελλάδα με την υπόλοιπη Ευρώπη και την Τουρκία.
Υπάρχει επίσης καθημερινή σύνδεση με λεωφορεία (ΚΤΕΛ) από το Σταθμό υπεραστικών λεωφορείων «Μακεδονία», στα δυτικά της πόλης, προς όλους τους νομούς της χώρας.
Ο Κρατικός Αερολιμένας Θεσσαλονίκης
 «Μακεδονία» βρίσκεται 15 km νότια της πόλης ενώ παρέχονται και ακτοπλοϊκές συνδέσεις με τα νησιά του βορείου Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα αλλά και με τον Βόλο.

Διάφορες ευκαιρίες

 Ο φοιτητικός τομέας του συλλόγου Ορθοδόξου ιεραποστολικής Δράσεως «Ο Μέγας Βασίλειος». Μέλη της είναι φοιτητές απ’ όλες τις σχολές των πανεπιστημίων της πόλης. Έχει πολλές δραστηριότητες όπως, κύκλους μελέτης Αγίας Γραφής, εβδομαδιαίες ομιλίες με πλούσια θεματολογία, θεατρικές παραστάσεις, χορωδίες, επισκέψεις σε ευαγή ιδρύματα της πόλης, οργάνωση εκδρομών στην Ελλάδα και το εξωτερικό και πλήθος άλλων εκδηλώσεων.

Στα εντευκτήριά της μπορείς να χαρείς ανιδιοτελή φιλική συντροφιά, να διασκεδάσεις, να συζητήσεις, να διαβάσεις και πάνω απ’ όλα να «οικοδομηθείς».

Λειτουργούν δύο χώροι συνάντησης:
για φοιτητές Αλεξάνδρου Σβώλου 42, τηλ.2310-278 080 και
για φοιτήτριες Νικηφόρου Φωκά 29, τηλ. 2310-223 673

Εγκαινιάστηκε για πρώτη φορά το 1957 και από τότε ανοίγει τις πύλες της την πρώτη Κυριακή κάθε Σεπτέμβρη. Αποτελεί μεγάλο οικονομικό κι εμπορικό γεγονός καθώς ο μεγάλος της εκθεσιακός χώρος φιλοξενεί περίπτερα από πολλές χώρες του κόσμου.

Αποτελούν αναβίωση των βυζαντινών «Δημητρίων» και γίνονται κάθε χρόνο στις αρχές Οκτωβρίου προς τιμήν του πολιούχου αγίου Δημητρίου. Περιλαμβάνουν πλήθος εκδηλώσεων και σ’ αυτές δυναμική είναι η συμμετοχή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου με παρουσία διαφόρων μορφών όπως μουσικά σύνολα, συνέδρια, ομιλίες.

Μπορείτε επίσης να επισκεφτείτε…

Μια επίσκεψη στη Θεσσαλονίκη μπορεί να συνδυαστεί με μια βόλτα στις κοντινές  σμαραγδένιες παραλίες της Χαλκιδικής, στην αρχαιολογική περιοχή της Βεργίνας με τους βασιλικούς τάφους του βασιλιά Φίλιππου, στον υδροβιότοπο της λίμνης Κερκίνης ή και στα χιονοδρομικά κέντρα στο Σέλι και τα Τρία Πέντε Πηγάδια.

Scroll to Top