agia_filotheh

Ζήσε μια διαφορετική ανεπανάληπτη ξεχωριστή εμπειρία
φοιτητικής ζωής στην Θεσσαλονίκη!

tower_5

Που βρισκόμαστε

Το φοιτητικό Οικοτροφείο «Η ΑΓΙΑ ΦΙΛΟΘΕΗ» βρίσκεται στο Συνοικισμό της Θεσσαλονίκης που ονομάζεται «Σαράντα Εκκλησιές», επί της οδού Γ. Βιζυηνού αρ. 64.

Οι «Σαράντα Εκκλησιές» είναι μια πολύ όμορφη περιοχή της Θεσσαλονίκης στο μικρό λόφο πάνω από το πανεπιστήμιο και δεσπόζει σ’ όλη την πόλη.
Οι κάτοικοί της προέρχονται από την ανατολική Ρωμυλία, τη Θράκη και τη Μικρά Ασία που εγκαταστάθηκαν οι μεν πρώτοι το 1915, οι δε δεύτεροι και τρίτοι το 1922.

Σήμερα η σύνθεση έχει αλλάξει, διότι χιλιάδες νέοι κάτοικοι έχουν εγκατασταθεί στην περιοχή, η οποία άλλαξε ριζικά με το κτίσιμο των πολυκατοικιών που αλλοίωσαν και την προσωπικότητα και την γραφικότητά του, διότι οι «Σαράντα Εκκλησιές» θεωρούνταν η Κηπούπολη ή και η Ανθούπολη της περιοχής, διότι όλα τα όμορφα διώροφα σπίτια είχαν ωραίους κήπους με λουλούδια και λαχανικά.

Σήμερα στις Σαράντα Εκκλησιές έχει αναπτυχθεί μια πολύ σπουδαία πνευματική και πολιτιστική δραστηριότητα και αυτό οφείλεται κατά πρώτο λόγο στην Εκκλησία και ιδιαίτερα στον δραστήριο και ακούραστο Ιερέα Πατέρα Ευτύχιο Παπαδερό, ο οποίος είναι και ο εμπνευστής και ο ιδρυτής του νέου επιβλητικού Ναού της Κοιμήσεως της Θεοτόκου που εντυπωσιάζει τους επισκέπτες.

Πολλοί αναρωτιούνται γιατί οι παλιοί διάλεξαν το όνομα «Σαράντα Εκκλησιές».

Για την προέλευση της ονομασίας «Σαράντα Εκκλησιές» της Ανατολικής Θράκης, υπάρχουν κάποιες πιθανές ερμηνείες. Η πιο πειστική όμως είναι η εξής:
Η αρχική ονομασία της πόλης αυτής ήταν «Καρποδέμων» και ήθελε να δείξει τα πολλά αγαθά της, κυρίως των σταφυλιών, από τα οποία έβγαιναν τα πιο καλά κρασιά.

Όταν όμως οι Τούρκοι κυρίεψαν την «Καρποδαίμονα»γύρω στα 1362, αγνοούσαν το όνομά της, πρόσεξαν όμως ότι έξω από αυτήν υπήρχε ένα εκκλησάκι. Από αυτό ονόμασαν την πόλη «Κιρ-Κιλισέ»( έξω-κλήσι). Αλλά αυτές οι δύο λέξεις μαζί ενωμένες ακουγόταν σαν μία. Δηλαδή το «Κιρ»(έξω) σαν «Κιρκ»( σαράντα).

Έτσι οι Έλληνες νόμιζαν πως το άκουγαν από τους Τούρκους «Κιρκ-Κιλισέ» και το μετέφρασαν σε «Σαράντα Εκκλησίες», αντί εξωκκλήσι. Όνομα που έμεινε μέχρι και σήμερα.»
( από το περιοδικό ΝΕΕΣ ΙΔΕΕΣ).

Scroll to Top